Vergi

 VERGİ

Gelir Vergisi Kanununa göre esnaf ve sanatkârların vergilendirilmesi, gelir düzeyine bağlı olarak,

- vergiden muaf esnaflar,

- basit usulde vergiye tabi esnaflar

- gerçek usulde vergilendirilenler

olmak üzere üç ayrı yönteme göre yapılmaktadır. Gerçek usulde vergilendirilenler de yine gelir düzeyine bağlı olarak kendi aralarında, işletme hesabı esasına göre vergilendirilenler ve bilanço hesabı esasına göre vergilendirilenler olmak üzere iki gruba ayrılmaktadırlar.

5362 sayılı Esnaf ve Sanatkarlar Meslek Kuruluşları Kanununun 3/a. maddesinde esnaf ve sanatkar tanımı yapılmış ve bu tanımda da “….basit usulde vergilendirilenler ve işletme hesabı esasına göre deftere tabi olanlar ile vergiden muaf bulunan meslek ve sanat sahibi kimseler” ifadesine yer verilmiş olduğundan, bilanço usulüne göre vergiye tabi esnaf ve sanatkarların sınırlı sayıda olduğu tahmin edilmektedir.

Basit usulde vergilendirmede, bir hesap dönemi içinde elde edilen hâsılat ile giderler ve satılan malların alış bedelleri arasındaki müspet fark, ticari kazanç olarak tespit edilmektedir. Bu fark faaliyetle ilgili olarak alınması ve verilmesi mecburi olan alış ve giderler ile hâsılatlara ilişkin belgelerde yazılı tutarlara göre hesaplanmaktadır. Basit usulde vergilendirme 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 46–51. maddelerinde düzenlenmiştir.

Basit Usulde Vergilendirme

https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/yayinlar/Basit_usul_rehber_2020.pdf

Ticari Kazanç Elde Edenlerin Vergilendirilmesi

https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/2020_TicariKazancBrosur.pdf

Hazır Beyan Sistemi

https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/2020_HazirBeyan.pdf

Genç Girişimciler İçin Vergi ve Sigorta Prim Teşviki

https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/genc_girisimciler_2020.pdf

İşe başlama, bırakma ve değişiklik bildirimleri

https://www.gib.gov.tr/sites/default/files/fileadmin/beyannamerehberi/ise_baslama_Birakma_Degisiklik_Bildirimi_Brosuru.pdf